Hoe krijgen boeren hun producten van de streek de stad in? En hoe kan technologie bijdragen aan het overbrengen van meer inzicht in de productie van ons eten? Kan blockchain technologie streekboeren helpen om data te verwaarden (transparante ketens), producten te verhandelen of met elkaar slimme (logistieke) contracten af te sluiten?

Dat waren de vragen waarmee we in juli 2016 aan de slag gingen tijdens een Hackathon georganiseerd door Farmhack. In Raalte boven de varkensschuur bij boerderij Overesch begonnen we in een speciaal samengesteld gezelschap te brainstormen over hoe we de boeren, producten en consumenten beter en transparant aan elkaar kunnen verbinden.

Met verschillende disciplines bedachten en creëerden we in 32 uur ons concept HalloBoer: een platform wat ons voedsel uit de regio transparant maakt. Wat groeit en bloeit er op welk perceel, waar wordt dit verwerkt en waar kan ik dit proeven en/of kopen? We verbinden boer – verwerker – horeca – winkel -recreatie – consument en het landschap met elkaar.

“De Airbnb voor lokale agrifoodproducten, dat is wat Hallo Boer is. Een marktplaats met locatiespecifiek vraag en aanbod van wat er in de buurt geproduceerd wordt. Met behulp van geotags leren mensen om landschap te linken aan de groentela.” — FarmhackNL

Nadat we met ons winnend concept naar huis gingen bleef de energie er in het team opzitten. Wat begon als een 2-daags vrijwillig event is inmiddels uitgegroeid tot een coöperatie zodat we dit jaar live kunnen en het landelijk kunnen uitrollen!

Financiering is gevonden en inmiddels zijn we het platform aan het bouwen om naar verwachting deze zomer live te gaan. Niet nog een digitaal platform zoals er al zovele zijn, maar een paraplu die de losse initiatieven aan elkaar verbind om zo gezamenlijk tot systeemverandering te komen en elkaar te versterken!

HalloBoer verbindt schakels en brengt vraag en aanbod bij elkaar zodat nieuwe handelsstromen kunnen ontstaan. Doe je ook mee en zet je jezelf ook op de kaart? Samen zetten we de mooiste Nederlandse producten in de etalage bij ketenpartners de consument en partners uit de regio.

Lokale agrifood producten in de spotlight! We starten in provincie Overijssel. Kijk voor meer info op www.halloboer.org

Meer weten? Neem dan gerust contact op!

Corine Holtmaat
Tel: 06-24874890