Technologie biedt vele kansen, maar ik heb geen intellectuele partner nodig.

Artificial intelligence (AI) dringt steeds verder door. Ook in de liefdesscène zijn er op Tinder regelmatig dit soort profielen. Vaak zie je het wel maar soms trap je er net even in. Flirten met een robot lukt nog niet, want je hebt het snel genoeg door, maar de ontwikkelingen gaan als een malle. Zo zijn ‘ze’ vaak veel geïnteresseerder dan een ‘echte man’ maar stellen ze nog wel net even de verkeerde vragen en geven ze nog geen antwoord op jouw vraag. Maar ik sluit niet uit dat dit in korte tijd heel anders werkt en ‘hij’ zelfs emoties kan hebben. En natuurlijk worden er ook vrouwelijke versies ontwikkeld die ogenschijnlijk voldoen aan ons ideaalbeeld.

Daarom is het hard nodig om onze intuïtie te vergroten en te versterken, zodat je straks nog snel genoeg door hebt wie er een kloppend hart heeft en wie niet. En dat geldt niet alleen op datinggebied. De ontwikkelingen gaan in reuze sprongen. Overal in de hele wereld en in elk systeem zie je nu terugkomen dat we de Mens weer centraal moeten stellen zodat technologie ten dienste komt te staan en niet Technologie de boel gaat overheersen.

Om dat in goede banen te leiden is visie, ethiek en leiderschap nodig! Niemand heeft hier een opleiding in gehad, dit vraagt om samenwerking van mensen onder elkaar. Op veel gebieden nog een onbenut potentieel van onze kwaliteiten. Een tijd in het vooruitzicht waarin we meer zullen gaan samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, elkaar aanvullen en meer waardering, zorg en respect hebben voor elkaar, de natuur en voor onszelf.

En die chip in ons hoofd waar Klaus Schwab het in de video over heeft? Mij niet gezien, maar in sommige gevallen een uitkomst voor mensen die nu nog maar beperkt kunnen functioneren door bijvoorbeeld een herseninfarct. En ik sluit niet uit dat er mensen zijn die dat in goede gezondheid wel graag willen.

Hoe dan ook, onthoud één ding: wij zijn mensen met een kloppend hart, innerlijke wijsheid en verbeeldingskracht. Dat is wat ons onderscheidt als soort. En daarin is nog ruimte voor heel veel groei. De mens is nog lang niet af. Wij evolueren gestaag voort. Dat maakt mij nieuwsgierig naar de toekomst.